ZD Omrož

Telefon: (02) 741-09-00

Fax: (02) 741-09-99

Ulica dr. Hrovata 4, 2270 Ormož

Epošta: uprava@zd-ormoz.si

Iskanje po strani:

Nujna medicinska pomoč Nacionalne čakalne dobe Nase čakalne dobe Dežurstva Naše telefonske številke

Referenčne ambulante


 • AMBULANTA DRUŽINSKE MEDICINE Roberte Ranteš Vincek dr. med. spec. druž. med.
 • AMBULANTA DRUŽINSKE MEDICINE Željka Igrec Blagus, dr. med., spec. druž. med.
 • AMBULANTA DRUŽINSKE MEDICINE Tamara Černezel, dr. med., spec. druž. med.
 • AMBULANTA DRUŽINSKE MEDICINE Goran Hekič dr. med. spec. druž. med. - Špela Kuharič, dipl. med. sestra
 • AMBULANTA DRUŽINSKE MEDICINE Anita Ferjuc, dr. med., spec. druž. med.


 • VSE O REFERENČNI AMBULANTI in KAJ TO POMENI ZAME KOT PACIENTA ?

  Kaj je referenčna ambulanta?

  Referenčna ambulanta je naziv za ambulanto družinske medicine z razširjenim timom zdravstvenega osebja: poleg zdravnika in medicinske sestre bo paciente referenčne ambulante spremljala tudi diplomirana medicinska sestra. Ta bo prevzela spremljanje parametrov določenih kroničnih bolezni ter preventivne aktivnosti.


  Moj zdravnik ima referenčno ambulanto. Kaj to pomeni zame, za pacienta?

  Diplomirana medicinska sestra bo vsem pacientom referenčne ambulante po potrebi svetovala pri preventivnih dejavnostih. S pomočjo vprašalnikov vam bo svetovala glede dejavnikov tveganja kot so alkohol, kajenje, visok pritisk, holesterol, depresija. To pomeni, da boste deležni aktivnega presejanja za posamezne vrste kroničnih obolenj in bolniki tudi okrepljene zdravstveno-vzgojne obravnave.         

  Če ste kronični bolnik z urejeno boleznijo, kot so astma, kronična obstruktivna bolezen in diabetes, bo od sedaj naprej vaše stanje spremljala diplomirana medicinska sestra. Ta bo pozneje, ko bodo pripravljeni protokoli, lahko spremljala tudi srčne bolnike, bolnike z bolečinami v križu, tudi določene revmatološke in onkološke bolnike.

  Ker bodo torej za lažje primere pacientov poskrbeli usposobljeni člani tima posamezne referenčne ambulante, bo zdravniku ostalo več časa za pregled in pogovor z vami takrat, ko boste bolni, imeli težave.
  Člani tima referenčne ambulante bodo za vas skrbeli tudi na dispanzerski način dela, kar pomeni bolj celostno obravnavo bolnikov.

   

  Odzovite se vabilu!                                                                      Vir: Ministrstvo za zdravje RS

  Kronično nenalezljive bolezni

  Kronične nenalezljive bolezni so ključno zdravstveno breme v številnih razvitih državah, zato so največji izziv za zdravje in razvoj sodobnih družb, saj pomembno krnijo družbeni in ekonomski razvoj držav. V večji meri prizadenejo socialno ogrožene skupine, povečujejo socialne neenakosti v družbi in zmanjšujejo kakovost življenja ljudi.  

  Za najpogostejše kronične nenalezljive bolezni poznamo glavne dejavnike tveganja, na katere lahko vplivamo in tako preprečimo ali preložimo nastanek bolezni. Spremljanje z zdravjem povezanega vedenjskega sloga in kroničnih nenalezljivih bolezni glede na demografske, socialno-ekonomske in geografske značilnosti nam omogoča dragocen vpogled v najranljivejše skupine odraslih prebivalcev, starih od 25 do 64 let, ki jih ogrožajo nezdrav vedenjski slog in že prisotne kronične nenalezljive bolezni.

  Vir:
  Inštitut za varovanje zdravja RS

  Gradivo:

  Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana-prehranjevalne navade kot dejavnik tveganja za kronične nenalezljive bolezni

  Inštitut za varovanje zdravja-gibanje

  Sladkorna bolezen - diabetes

  Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi, kar poljudno imenujemo tudi previsok krvni sladkor. Krvni sladkor v normalnih mejah vzdržuje hormon inzulin, ki ga izdeluje trebušna slinavka. Kadar trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali pa se telesna tkiva na inzulin ne odzivajo v dovolj veliki meri, se krvni sladkor dvigne nad normalno mejo. Previsok krvni sladkor z leti okvari drobno in veliko žilje ter lahko povzroči možgansko kap, srčno kap, ledvično odpoved, slepoto, okvaro živcev in skupaj z okvaro ožilja nog privede do amputacije. Te posledice previsokega krvnega sladkorja imenujemo zapleti sladkorne bolezni. Obstajajo načini za odkrivanje zapletov v zelo zgodnjem obdobju, ko lahko s kakovostnim zdravljenjem upočasnimo njihovo napredovanje, odpraviti pa jih ne znamo. 

  Vir: Ministrstvo za zdravje RS-Nacionalni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020

  Gradivo:

  Slovenske smernice za klinično obravnavo sladkorne bolezni tipa 2 pri odraslih osebah

  Arterijska hipertenzija

  Na visok krvni tlak in naraščanje krvnega tlaka s starostjo pomembno vpliva nezdrav življenjski slog, kot so prekomerno uživanje soli, nezadostno uživanje zelenjave in sadja, čezmerno uživanje alkohola, prekomerna telesna masa in debelost ter nezadostna telesna dejavnost. Zato je zdrav življenjski slog zelo pomemben v preprečevanju zvišanega krvnega tlaka. Sicer pa je povišan krvni tlak kronična bolezen, ki zahteva dosledno zdravljenje do konca življenja in pomemben del učinkovitejšega zdravljenja je seveda tudi upoštevanje načel zdravega življenjskega sloga.

  Večina bolnikov s hipertenzijo potrebuje zdravljenje z zdravili, katerih glavni namen je preprečiti srčno in možgansko kap ter bolezni ledvic. O svoji oskrbi se morajo dogovoriti z osebnim zdravnikom in redno jemati zdravila, kot jim jih je predpisal zdravnik, zdravnika takoj opozoriti na neželene učinke, nadaljevati s spremljanjem krvnega tlaka tudi po prejemu zdravil, biti pozorni na medsebojne učinke zdravil in upoštevati načela zdravega življenjskega sloga.

  Vir:Inštitut za varovanje zdravja RS

  Gradivo:

  Slovenske smernice za zdravljenje arterijske hipertenzije

  Sekcija za arterijsko hipertenzijo-meritve krvnega tlaka doma

  Astma

  Bolujete za astmo, ki spada med najpogostejše pljučne bolezni. Njena pogostost se še veča, zlasti v razvitejših področjih, kjer je tudi več alergijskih bolezni. Slabo zdravljena astma vam lahko povzroča hude neprijetnosti, pomembno zmanjšuje kakovost vašega življenja ali ga celo ogroža. Astmo je večino možno zelo uspešno zdraviti. Pravilno zdravljen bolnik z astmo je brez težav, je normalno telesno zmogljiv, nima nočnih poslabšanj astme in ima normalno pljučno funkcijo. Dobro se morate zavedati, da ste za zdravljenje astme odgovorni toliko kot vaš zdravnik. Brez znanja o astmi, poznavanja vprašalnika o urejenosti astme, obvladanja samozdravljenja poslabšanja astme in upoštevanja zdravnikovih navodil zdravljenje ne bo učinkovito.

  Vir: Klinika Golnik- Astma

  Kronično obstruktivna pljučna bolezen

  Kronično obstruktivna pljučna bolezen je kronično obolenje dihal. Za bolezen so značilni kratka sapa, kronični kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov.

  Kajenje cigaret je daleč najpogostejši vzrok obolevanja za KOPB. Cigaretni dim škoduje vsem delom pljuč. Zaradi sprememb v sami sluzinici v velikih sapnicah nastaja veliko sluzi, ki jo bolnik vsak dan izkašljuje. Govorimo o kroničnem bronhitisu. Cigaretni dim poškoduje tudi male dihalne poti, katerih premer je manj kot 3 mm. Zaradi vpliva cigaretnega dima se le-te brazgotinijo in zožijo- govorimo o bronhiolitisu. Poleg dihalnih poti pa so pri KOPB prizadeti tudi nežni pljučni mešički, kjer sicer kisik prehaja iz vdihovanega zraka v kri. Pljučni mešički propadajo, med njimi nastajajo votlinice- govorimo o emfizemu. Prostori, zapolnjeni z zrakom, so lahko tudi večji- emfizemske bule. Opisane spremembe vodijo v napredujočo zaporo dihal, ki pa žal ni odpravljiva. Spremembe na pljučih so trajne.

  Vir: Klinika Golnik- Kronično obstruktivna pljučna bolezen

  Gradivo:

  Klinika Golnik- dihalne vaje

  Zdravstveno vzgojne delavnice

  Ali ugotavljate, da živite nezdravo, se želite znebiti nezdravih življenjskih navad ali vam je spremembo načina življenja svetoval vaš zdravnik ali referenčna medicinska sestra?

  Za pomoč pri spreminjanju Vam ponujamo zdravstveno vzgojne delavnice za odrasle ali CINDI delavnice.

  V Občini Središče ob Dravi se bodo zdravstveno vzgojne delavnice pričele izvajati v jesenskem času v prostorih Občine.

  Vsi zainteresirani se lahko že predhodno oglasite v Referenčni ambulanti, kjer boste dobili podrobne informacije. 


  Vrste delavnic:

  • življenjski slog in dejavniki tveganja
  • zdrava prehrana
  • zdravo hujšanje
  • telesna dejavnost
  • da, opuščam kajenje
  • test hoje na 2 km